Шипшина – це яскравий і ароматний плід, який багатий на вітаміни та корисні речовини. Для багатьох людей шипшина асоціюється з дитинством, коли бабуся готувала смачний і корисний компот із цих ягід. У цій статті ми розповімо, як можна самостійно приготувати компот із шипшини, щоб насолодитися його неповторним смаком і отримати корисні речовини для організму.
Перший крок у приготуванні компоту з шипшини – збір ягід. Шипшина росте в різних районах і може бути зібрана у вересні-жовтні. Відбирайте тільки стиглі та червоні плоди, вони будуть найсоковитішими й найароматнішими. Після збору ягід, їх слід ретельно промити, щоб видалити пил і бруд.
Далі, необхідно приготувати сироп для компоту. У каструлі з водою (приблизно 1,5 літра) додайте цукор (за смаком) і доведіть до кипіння. Потім додайте промиті шипшину і варіть на середньому вогні близько 10 хвилин. Після цього, компот слід остудити і процідити через марлю або ситечко, щоб видалити кісточки і залишки ягід.
Найменування | Кількість | Одиниці виміру |
---|---|---|
Шипшина | 500 | грам |
Вода | 2 | літри |
Цукор | 200 | грам |
Лимон | 1 | штук |
М’ята | за смаком | – |
Для чого корисний компот із шипшини?
Шипшина має кровотворну дію, підвищує опірність організму до шкідливих впливів довкілля, прискорює загоєння ран і зрощення кісток, нормалізує роботу жовчного міхура і печінки, прекрасно бореться з весняним авітамінозом і виснаженням.
Що можна зробити з шипшини?
З ягід шипшини варять варення, повидло, мармелад і навіть суп, а також різноманітні напої: чай, компот, кисіль, узвар.
Кому не можна пити шипшину?
Кому не можна пити чай із шипшини: протипоказання Настій підвищує згортання крові, а тому протипоказаний у разі серцевої недостатності та тромбофлебітів. Також відвар не рекомендований вагітним жінкам, щоб уникнути передозування вітаміну С.