Сапераві або сапераві наголос як правильно: розбираємося в правописі

Вивчення російської мови завжди є непростим завданням. Однією з найскладніших частин російської граматики є правильний наголос у словах. Помилки з наголосом можуть призвести до непорозумінь і неправильного сприйняття сенсу висловлювання.

Одним зі слів, у якому часто виникають суперечки та невизначеність щодо наголосу, є слово “сапераві”. Це назва сорту винограду, який широко використовується у виноробстві. Але як правильно наголошувати це слово – на перший чи на останній склад?

Згідно з правилами російської мови, слово “сапераві” має наголошуватися на останній склад. Тобто, наголос падає на літеру “и”. Такий наголос вважається правильним і відповідає фонетичним нормам російської мови.

Однак, незважаючи на це, у мовленні деяких людей можна почути наголос на перший склад – “сапераві”. Ймовірно, це пов’язано з переосмисленням іноземних слів і привнесенням у російську мову іншомовного наголосу.

Сапераві або сапераві наголос як правильно
СловоВаріант наголосуПравильно
СаперавісаперАвіні
Саперавісаперавіда

Як правильно вимовляти Сапераві?

Сапера́ві (груз. საფერავი, буквально “оцветитель, що надає колір”) – технічний (винний) сорт чорного винограду пізнього дозрівання, що походить із Кахетії.

Чому вино називається Сапераві?

Назва сорту перекладається як “фарба” (або “той, що фарбує”). І ягідний сік дійсно може забарвлювати шкіру і язик. Сапераві добре переносить заморозки і, загалом, не вибагливий у культивації.

Який вигляд має сорт винограду Сапераві?

Сорт винограду сапераві має темно-сині ягоди овальної форми. Вони мають тонку і водночас міцну шкірку, по 2 кісточки всередині, соковиту м’якоть. Ягоди приємно пахнуть, а також випромінюють свіжий смак. Сік забарвлений слабо.