Печінка і підшлункова залоза – два важливі органи, без яких наш організм не може нормально функціонувати. Вони виконують низку важливих функцій, як-от обробка їжі, вироблення жовчі та інсуліну, а також очищення організму від токсинів і шлаків.
Однак, сучасний спосіб життя і неправильне харчування можуть негативно позначитися на роботі цих органів. Регулярне вживання певних продуктів і шкідливих звичок може призвести до різних захворювань печінки та підшлункової.
У цій статті ми розглянемо, які продукти і звички слід виключити або обмежити, щоб підтримувати здоров’я печінки і підшлункової залози.
Що не добре для печінки | Що не добре для підшлункової |
---|---|
Алкоголь | Гострі та жирні продукти |
Ліки без призначення лікаря | Кава |
Фастфуд | Газовані напої |
Куріння | Шоколад |
Харчові добавки та консерванти | Солодощі |
Які продукти не любить підшлункова залоза та печінка?
Які продукти не любить підшлункова залоза?
- сосиски, салямі та інші продукти, що містять харчові барвники та ароматизатори;
- жирні та смажені страви;
- солодощі;
- продукти, що містять трансжири та прості вуглеводи (більшість готової випічки та напівфабрикатів).
Що дуже шкідливо для підшлункової?
Категорично заборонені:
- Ріпчаста цибуля
- Щавель і шпинат
- Редис, редька, хрін і ревінь
- Болгарський перець
- Приправи та гострі спеції
- Алкогольна продукція
- Кава та какао
- Газовані напої
Що любить печінка та підшлункова залоза?
Продукти для печінки
Овочі та фрукти | огірки, помідори, солодкий перець, морква, буряк, селера, зелень, абрикоси, яблука |
---|---|
Супи | круп’яні, молочні, неміцні м’ясні бульйони, борщ, щі |
Цільнозернові крупи та макаронні вироби | вівсяна, гречана, пшоняна та рисова каша, вермішель |
М’ясо | яловичина, телятина, курка |