Небезпечні продукти для печінки та підшлункової залози

Печінка і підшлункова залоза – два важливі органи, без яких наш організм не може нормально функціонувати. Вони виконують низку важливих функцій, як-от обробка їжі, вироблення жовчі та інсуліну, а також очищення організму від токсинів і шлаків.

Однак, сучасний спосіб життя і неправильне харчування можуть негативно позначитися на роботі цих органів. Регулярне вживання певних продуктів і шкідливих звичок може призвести до різних захворювань печінки та підшлункової.

У цій статті ми розглянемо, які продукти і звички слід виключити або обмежити, щоб підтримувати здоров’я печінки і підшлункової залози.

Що не добре для печінкиЩо не добре для підшлункової
АлкогольГострі та жирні продукти
Ліки без призначення лікаряКава
ФастфудГазовані напої
КурінняШоколад
Харчові добавки та консервантиСолодощі

Які продукти не любить підшлункова залоза та печінка?

Які продукти не любить підшлункова залоза?

  • сосиски, салямі та інші продукти, що містять харчові барвники та ароматизатори;
  • жирні та смажені страви;
  • солодощі;
  • продукти, що містять трансжири та прості вуглеводи (більшість готової випічки та напівфабрикатів).

Що дуже шкідливо для підшлункової?

Категорично заборонені:

  • Ріпчаста цибуля
  • Щавель і шпинат
  • Редис, редька, хрін і ревінь
  • Болгарський перець
  • Приправи та гострі спеції
  • Алкогольна продукція
  • Кава та какао
  • Газовані напої

Що любить печінка та підшлункова залоза?

Продукти для печінки

Овочі та фруктиогірки, помідори, солодкий перець, морква, буряк, селера, зелень, абрикоси, яблука
Супикруп’яні, молочні, неміцні м’ясні бульйони, борщ, щі
Цільнозернові крупи та макаронні виробивівсяна, гречана, пшоняна та рисова каша, вермішель
М’ясояловичина, телятина, курка