Як зробити пивні дріжджі самому: рецепти та поради

Пиво – один із найпопулярніших алкогольних напоїв у світі. Воно має довгу історію, яка налічує тисячоліття, і виробництво пива стало справжнім мистецтвом. Одним із важливих інгредієнтів пива є дріжджі. Вони відповідають за процес бродіння, внаслідок якого цукор перетворюється на спирт і вуглекислий газ. Якщо ви хочете спробувати свої сили в домашньому пивоварінні, то ви можете зробити пивні дріжджі самостійно.

Для створення пивних дріжджів вам знадобляться деякі інгредієнти і прості прилади. Основним інгредієнтом є солод. Він може бути використаний як у своїй натуральній формі, так і у вигляді екстракту. Солод містить багато корисних речовин, як-от білки, вітаміни і мінерали, які необхідні дріжджам для росту і розмноження.

Крім солоду, вам знадобляться також вода, цукор і деякі хімічні речовини, такі як діамонійфосфат, магнійсульфат і мідь. Вони допоможуть створити оптимальні умови для розмноження дріжджів і допоможуть запобігти розвитку патогенних мікроорганізмів. У процесі приготування пивних дріжджів ви повинні дотримуватися всіх необхідних санітарних і гігієнічних вимог, щоб уникнути забруднення дріжджової суміші.

Як зробити пивні дріжджі самому
ЕтапОпис
1Підготовка інгредієнтівПриготуйте сухі дріжджі, цукор і питну воду
2Розмноження дріжджівРозчиніть цукор у воді, додайте дріжджі та залиште на кілька годин
3Підготовка середовища для дріжджівСтерилізуйте банку, в якій будете розмножувати дріжджі, і додайте цукровий сироп
4Вирощування дріжджівПерелийте розмножені дріжджі в банку з цукровим сиропом і залиште на кілька днів
5Використання дріжджівОтримані пивні дріжджі можна використовувати для приготування домашнього пива

Як роблять пивні дріжджі?

Для отримання пивних дріжджів вдаються до готування сусла. Для цього пророщують (здебільшого ячмінні) зерна, після чого їх перемелюють і заварюють разом із хмільними шишками. Отримана суміш уже виступає як живильне середовище для грибків. Звичайні дріжджі, вирощуються на цукровому виробництві.

Що входить до складу пивних дріжджів?

Основними речовинами пивних дріжджів є вітаміни Е, РР, групи В: В1, В2, В6, білок, холін, біотин, пантотенова кислота. Пивні дріжджі – це препарат, що належить до біологічно активних добавок.

Чи можна замінити пивні дріжджі звичайними?

Технічно – так. Хлібопекарські дріжджі це все ті ж самі Saccharomyces cerevisiae, що використовують і пивовари. Інша справа, що пивоварні різновиди виводилися спеціально, для отримання певних смаків і ароматів.