Як скласти правильне бжу для схуднення: секрети ефективного плану харчування

Якщо ви вирішили почати схуднення, то одним із важливих аспектів, яким потрібно зайнятися, є правильне складання раціону харчування. Адже саме від того, що ми їмо, залежить наше самопочуття і результати схуднення. Одним з інструментів, який допоможе вам контролювати споживання калорій і розподіл поживних речовин, є складання БЖУ – білків, жирів і вуглеводів.

Білки, жири та вуглеводи – це основні компоненти їжі, які організм використовує для отримання енергії та забезпечення працездатності органів і систем. Правильне співвідношення цих речовин у раціоні дає змогу поліпшити обмін речовин, прискорити спалювання жиру і досягти бажаного результату в схудненні.

Складання БЖУ для схуднення вимагає деяких знань і розрахунків. По-перше, необхідно визначити свою добову потребу в калоріях. Це можна зробити за допомогою спеціальних онлайн-калькуляторів або звернутися до дієтолога. Потім потрібно визначити, яке співвідношення БЖУ буде оптимальним для досягнення поставлених цілей. Наприклад, для схуднення рекомендується збільшити споживання білків і зменшити споживання вуглеводів і жирів.

Прийоми їжіСкладовіПриклади продуктів
СніданокБілки, жири, вуглеводиЯйця, омлет, вівсянка, йогурт, сир, овочі
ПолуденокБілки, жири, вуглеводиФрукти, горіхи, йогурт, сир, кефір
ОбідБілки, жири, вуглеводиКуряча грудка, риба, гречка, овочі, салат
ПолуденокБілки, жири, вуглеводиСир, йогурт, горіхи, фрукти
ВечеряБілки, жири, вуглеводиМ’ясо, риба, овочі, каша
ПолуденокБілки, жири, вуглеводиФрукти, йогурт, горіхи, сир

Дієтологи розрахували ідеальний раціон: у середньому для схуднення людині на 1 кг бажаної ваги потрібно 1,5-1,8 г білка, 0,8-1,0 г жиру, а все інше мають становити вуглеводи (при цьому тільки 5% з них мають становити прості) .2 дек. 2022 г.

Як розрахувати норму Бжу для зниження ваги?

ФОРМУЛИ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ КБЖУ: (10 x вага (кг) + 6.25 x зріст (см) – 5 x вік (г) + 5) x A – для чоловіків; (10 x вага (кг) + 6.25 x зріст (см) – 5 x вік (г) – 161) x A – для жінок.

Яким має бути БЖУ для схуднення?

Вважається, що вуглеводи мають становити 55-60% від загальної калорійності, білки – близько 15%, жири – не більш як 30% . Це загальні рекомендації, усереднені. Але вони можуть змінюватися залежно від того, який спосіб життя веде людина, чим вона займається, яка в неї професія, вік, які захворювання тощо.

Як правильно поєднувати білки жири та вуглеводи?

Згідно з рекомендаціями експертів, на частку вуглеводів має припадати 55-75% калорійності раціону, на частку жирів – не більш як 30%, ще 10-15% мають займати білки. Щоб не плутатися у відсотках, запам’ятайте формулу “1 білок, 1 жирок, 4 вуглеводи”. Саме так виглядає співвідношення поживних речовин у здоровому раціоні.