Як приготувати відвар із трав: секрети правильного приготування

Відвари з трав – це один із найпопулярніших способів використання цілющих властивостей рослин. Вони широко застосовуються в народній медицині для лікування різних захворювань і зміцнення здоров’я. Однак, щоб отримати максимальну користь від відвару, необхідно правильно його приготувати.

Перший крок – правильно підібрати трави. Залежно від мети використання відвару, обирайте відповідні трави. Кожна рослина має свої цілющі властивості, тому важливо знати, яка трава допоможе вам впоратися з вашою проблемою. Крім того, зверніть увагу на якість трав – використовуйте тільки свіжі та натуральні рослини.

Другий крок – правильно приготувати відвар. Для цього візьміть потрібну кількість трави і подрібніть її. Потім налийте воду і поставте на вогонь. Важливо пам’ятати, що різні трави потребують різного часу для приготування. Зазвичай, відвари готуються на низькому вогні при постійному перемішуванні протягом 10-15 хвилин. Після цього зніміть з вогню і дайте відвару настоятися.

Як правильно приготувати відвар із трав
ТраваКількістьЧас заварюванняСпосіб застосування
М’ята1 чайна ложка10 хвилинЗалити окропом, настояти, процідити і пити
Ромашка2 чайні ложки15 хвилинЗалити окропом, настояти, процідити і використовувати для полоскання горла
Пижмо1 столова ложка20 хвилинЗалити окропом, настояти, процідити і використовувати для полегшення кашлю
Звіробій1 столова ложка25 хвилинЗалити окропом, настояти, процідити і використовувати для зняття запалення

Слід розраховувати об’єм заварки з пропорції: 2 чайні ложки трав’яного збору на 250 мл окропу (80-95°C). Відвар із трав настоюйте щонайменше 10-15 хвилин, а напій із коріння чи плодів краще залишити на кілька годин. Не залишайте заварку на наступний день – вона втратить корисні властивості та смак.

Як правильно заварювати лікувальні трави?

Заварюємо правильно Будь-які трави заварюються за одним принципом: 1 ст. л. сухого трав’яного збору залийте окропом, укутайте, настоюйте 1 годину, процідіть. Окропу для заварювання можете взяти літр, а можете склянку, зважаючи на те, скільки рідини і за скільки прийомів збираєтеся випити за день.

Як правильно готувати настій із трав?

Рослини подрібнюють, поміщають у посуд, заливають водою (краще дистильованою), закривають кришкою і ставлять на киплячу водяну баню, часто помішують. Настої нагрівають на повільному вогні 15 хвилин, а відвари – 30 хвилин. Потім їх охолоджують за кімнатної температури: настої – 45-60 хвилин, а відвари – 10-15 хвилин.

Які трави можна заварювати щодня?

10 найкорисніших ароматних трав для приготування корисного та смачного чаю

  • Манжетка
  • Липовий цвіт
  • М’ята
  • Меліса
  • Шавлія
  • Чебрець, чебрець
  • Календула
  • Розмарин