Копчена скумбрія – це популярна страва, яку можна зробити самостійно навіть без спеціального обладнання. Свіжа й ароматна риба, просочена димом, стане справжньою окрасою будь-якого столу. У цій статті ми розповімо вам, як приготувати смачну копчену скумбрію в домашніх умовах.
Перший крок – вибір свіжої скумбрії. Найкраще використовувати рибу, яку щойно спіймали або купили у перевіреного продавця. Зверніть увагу на очі – вони мають бути ясні та опуклі. Також зверніть увагу на шкіру – вона має бути блискучою і без пошкоджень. Щоб переконатися у свіжості риби, понюхайте її – вона має пахнути свіжим морем.
Після вибору риби, наступний крок – підготовка. Відріжте голову і хвіст скумбрії, видаліть вміст живота і промийте рибу в холодній воді. Потім просушіть скумбрію паперовими рушниками. Якщо ви хочете, щоб шкіра скумбрії була хрусткою, зробіть надрізи на її поверхні.
Тепер найцікавіше – процес копчення. Якщо у вас є спеціальна коптильня, дотримуйтесь інструкцій, зазначених у її керівництві. Якщо ж у вас немає такого обладнання, ви можете використовувати просту пательню з кришкою і димову рідину. Розігрійте сковороду на середньому вогні, додайте димову рідину і викладіть скумбрію на решітку сковороди. Потім накрийте сковороду кришкою і копчіть рибу протягом 15-20 хвилин.
Інгредієнти | Кількість | Процес приготування |
---|---|---|
Скумбрія | 1 штука | Очистити рибу від луски та нутрощів, промити в холодній воді. |
Сіль | за смаком | Посолити рибу зовні та всередині. |
Цукор | за смаком | Посипати рибу зовні та всередині невеликою кількістю цукру. |
Перець чорний мелений | за смаком | Посипати рибу зовні та всередині невеликою кількістю перцю. |
Лавровий лист | 2-3 штуки | Покласти лавровий лист усередину риби. |
Деревна тирса | за потребою | Замочити деревну тирсу у воді на 30-60 хвилин. |
Шашлична коптильня | 1 штука | Розігріти шашличну коптильню, наповнити її замоченою тирсою. |
Рибу | 1 штука | Покласти рибу на решітку коптильні. |
Коптильня | 1 штука | Помістити решітку з рибою в коптильню і закрити її кришкою. |
Час | 1-2 години | Коптити рибу протягом 1-2 годин, залежно від бажаного ступеня копчення. |
Готова копчена скумбрія | 1 штука | Готову рибу остудити і подати до столу. |
Як приготувати рибу холодного копчення в домашніх умовах?
Під час холодного копчення оброблену рибу солять 12-16 годин, підсушують, трохи підв’ялюють, відрізають голову, підвішують за хвіст і коптять у диму в діжці 1-3 доби при температурі 30-40°С . Засолювання риби для холодного копчення робиться таким самим, як якби рибу хотіли зав’ялити.
Чи потрібно патрати скумбрію для холодного копчення?
Що менше вологи потрапить у коптильну шафу, то швидше і якісніше пройде копчення. Рибу вагою 300-400 грамів можна, в принципі, взагалі не патрати під час холодного копчення. Але голова в будь-якому разі не буде використовуватися.
Як правильно коптити скумбрію?
Важливо: Якщо тирса суха, її потрібно попередньо замочити у воді!
- Висипаємо на дно коптильні тирсу.
- Рибу на решітку коптильні укладаємо так, щоб вона не торкалася одна одної.
- Накриваємо коптильню кришкою і ставимо на вогонь.
- Вогонь має бути середній. …
- Знову накриваємо кришкою і чекаємо ще 15 хвилин.