Як приготувати домашню копчену скумбрію: найкращі рецепти та секрети

Копчена скумбрія – це популярна страва, яку можна зробити самостійно навіть без спеціального обладнання. Свіжа й ароматна риба, просочена димом, стане справжньою окрасою будь-якого столу. У цій статті ми розповімо вам, як приготувати смачну копчену скумбрію в домашніх умовах.

Перший крок – вибір свіжої скумбрії. Найкраще використовувати рибу, яку щойно спіймали або купили у перевіреного продавця. Зверніть увагу на очі – вони мають бути ясні та опуклі. Також зверніть увагу на шкіру – вона має бути блискучою і без пошкоджень. Щоб переконатися у свіжості риби, понюхайте її – вона має пахнути свіжим морем.

Після вибору риби, наступний крок – підготовка. Відріжте голову і хвіст скумбрії, видаліть вміст живота і промийте рибу в холодній воді. Потім просушіть скумбрію паперовими рушниками. Якщо ви хочете, щоб шкіра скумбрії була хрусткою, зробіть надрізи на її поверхні.

Тепер найцікавіше – процес копчення. Якщо у вас є спеціальна коптильня, дотримуйтесь інструкцій, зазначених у її керівництві. Якщо ж у вас немає такого обладнання, ви можете використовувати просту пательню з кришкою і димову рідину. Розігрійте сковороду на середньому вогні, додайте димову рідину і викладіть скумбрію на решітку сковороди. Потім накрийте сковороду кришкою і копчіть рибу протягом 15-20 хвилин.

Як можна зробити копчену скумбрію
ІнгредієнтиКількістьПроцес приготування
Скумбрія1 штукаОчистити рибу від луски та нутрощів, промити в холодній воді.
Сільза смакомПосолити рибу зовні та всередині.
Цукорза смакомПосипати рибу зовні та всередині невеликою кількістю цукру.
Перець чорний меленийза смакомПосипати рибу зовні та всередині невеликою кількістю перцю.
Лавровий лист2-3 штукиПокласти лавровий лист усередину риби.
Деревна тирсаза потребоюЗамочити деревну тирсу у воді на 30-60 хвилин.
Шашлична коптильня1 штукаРозігріти шашличну коптильню, наповнити її замоченою тирсою.
Рибу1 штукаПокласти рибу на решітку коптильні.
Коптильня1 штукаПомістити решітку з рибою в коптильню і закрити її кришкою.
Час1-2 годиниКоптити рибу протягом 1-2 годин, залежно від бажаного ступеня копчення.
Готова копчена скумбрія1 штукаГотову рибу остудити і подати до столу.

Як приготувати рибу холодного копчення в домашніх умовах?

Під час холодного копчення оброблену рибу солять 12-16 годин, підсушують, трохи підв’ялюють, відрізають голову, підвішують за хвіст і коптять у диму в діжці 1-3 доби при температурі 30-40°С . Засолювання риби для холодного копчення робиться таким самим, як якби рибу хотіли зав’ялити.

Чи потрібно патрати скумбрію для холодного копчення?

Що менше вологи потрапить у коптильну шафу, то швидше і якісніше пройде копчення. Рибу вагою 300-400 грамів можна, в принципі, взагалі не патрати під час холодного копчення. Але голова в будь-якому разі не буде використовуватися.

Як правильно коптити скумбрію?

Важливо: Якщо тирса суха, її потрібно попередньо замочити у воді!

  1. Висипаємо на дно коптильні тирсу.
  2. Рибу на решітку коптильні укладаємо так, щоб вона не торкалася одна одної.
  3. Накриваємо коптильню кришкою і ставимо на вогонь.
  4. Вогонь має бути середній. …
  5. Знову накриваємо кришкою і чекаємо ще 15 хвилин.