Як правильно пишеться толма чи долма? Правила написання та походження слова

В оточенні кулінарних майстрів і любителів східної кухні часто виникає суперечка щодо того, як правильно написати цю страву: толма чи долма. Річ у тім, що в різних регіонах і народах цього регіону є свої варіанти назви цієї вишуканої страви.

Толма або долма – це страва, що складається з фаршированого листя винограду або капусти. От тільки як правильно її назвати? Відповідь на це запитання залежить від того, до кого звернутися: до вірмен чи до азербайджанців.

Вірменська версія назви страви – “толма”. Азербайджанська версія – “долма”. Ці дві назви докорінно відрізняються за походженням, але мають спільний зміст: фаршироване листя або овочі. Таким чином, немає однозначної відповіді на питання про правильне написання, оскільки обидва варіанти справедливі і використовуються у відповідних націях.

Як правильно пишеться толма або долма
СловоПравильне написанняОбґрунтування
ТолмаДолмаПравильно пишеться “долма” разом. Основне правило російської орфографії – злите написання прислівників, утворених від дієслів з нульовим суфіксом і закінчення м-ма.
ДолмаДолмаПравильно пишеться “долма” разом. Це найдавніша татарська і тюркська страва з рису або круп із начинкою.
ТалмаДолмаПравильно пишеться “долма”. Термін “талма” не існує в російській мові.
ТолмоДолмаПравильно пишеться “долма”. Термін “толмо” не існує в російській мові.

Як правильно називається страва долма або толма?

Долма – страва з м’ясного фаршу, обгорнутого у виноградний лист. Її (з різними варіаціями) готують у багатьох країнах від Китаю до Алжиру.

У чому різниця між Толмою і Долмою?

Долма́ (далма, дулма, дурма, толма, сарма – варіанти вимови назви страви на території Російської Імперії аж до кінця ІХХ століття) – страва, що являє собою овочі або листя (зазвичай виноградне) з начинкою.

Що означає слово долма російською?

Необхідно мати на увазі, що в турецькій мові та турецькій кухні термін “долма” є повним аналогом російського слова “фарширований” (дослівно “наповнений”), тому, наприклад, фаршировану рибу в Туреччині теж розглядають, як різновид долми (так, “uskumru dolma” – фарширована скумбрія).