Сухе вино – це один із найпопулярніших і найпоширеніших видів алкогольних напоїв. Воно має низьку концентрацію цукру і є кращим вибором для багатьох любителів виноробства. Але яким чином можна зробити своє власне сухе вино?
Першим кроком у процесі виробництва сухого вина є вибір правильного сорту винограду. Сухе вино зазвичай робиться із сортів винограду з високим вмістом кислоти та низьким рівнем цукру. Популярними сортами для виробництва сухого вина є Каберне Совіньйон, Мерло та Шардоне.
Другим кроком є збір і переробка винограду. Виноград має бути зібраний в оптимальній стадії дозрівання, щоб забезпечити правильний баланс кислотності та цукру. Потім виноград має бути розчавлений і сік має бути витягнутий. Він може бути ферментований у бочках або ємностях з нержавіючої сталі.
Етапи процесу | Опис |
---|---|
Збір винограду | Виноград збирають у спеціальні кошики, щоб зберегти його цілісність і запобігти пошкодженням. |
Віджимання | Зібраний виноград поміщають у прес і віджимають, щоб отримати виноградний сік. |
Ферментація | Виноградний сік поміщають у спеціальні ємності, де відбувається ферментація – процес перетворення цукру на алкоголь. |
Витримка | Після ферментації вино залишають на витримку в спеціальних бочках або пляшках, щоб воно набуло потрібного смаку й аромату. |
Сушіння | Для отримання сухого вина вино сушать шляхом витримки в бочках без додавання цукру, що дає змогу отримати напій із мінімальним вмістом цукру. |
Як роблять сухі вина?
Під час бродіння дріжджі перетворюють цукор, що міститься у винограді, на спирт – таким чином виноградний сік стає вином. Сухим називають вино, у якому дріжджі переробили “насухо” весь цукор або його майже не залишилося. За російським ГОСТом, концентрація цукрів у сухих винах – не більш як 4 грами на літр (г/л).
Чи можна додавати воду у вино?
Правила розведення вина водою Для будь-якого випадку, коли потрібно розбавити благородний напій, слід використовувати тільки чисту якісну воду. Це може бути дистильована, відфільтрована, кип’ячена або джерельна вода. Додавання газованої води у співвідношенні 1:3 перетворить вино на ігристий напій.
Чи можна додати цукор у вино?
Цукор у готове вино додається для виправлення смаку занадто кислого або відверто поганого вина. При цьому вживають заходів для зупинки бродіння, оскільки цукор – живильне середовище для дріжджів, і залишкова колонія може почати швидко рости на внесеному солодкому компоненті.