Що краще пити при жовчнокам’яній хворобі: рекомендації та поради

Жовчнокам’яна хвороба – це хронічне захворювання, яке характеризується утворенням каменів у жовчному міхурі або жовчних протоках. Вона може викликати різні симптоми, зокрема біль у правому верхньому квадранті живота, нудоту, блювоту і навіть жовтяницю.

Правильне харчування є одним із ключових аспектів лікування і профілактики жовчнокам’яної хвороби. Воно допомагає знизити ризик утворення нових каменів і пом’якшити симптоми захворювання. Однак не менш важливо приділяти увагу й вибору напоїв.

За жовчнокам’яної хвороби рекомендується пити велику кількість води, принаймні 8 склянок на день. Вода допомагає розрідити жовч і запобігає утворенню нових каменів. Крім того, вона сприяє нормалізації травної системи та поліпшує загальний стан організму. Однак не варто зловживати газованими напоями та соками, оскільки вони можуть спричинити дискомфорт і посилити симптоми хвороби.

НапійРекомендації
ВодаРекомендується пити звичайну питну воду в достатній кількості для підтримання гідратації організму.
ЧайНайкраще пити зелений чай, оскільки він містить менше кофеїну, ніж чорний чай. Однак у разі жовчнокам’яної хвороби рекомендується пити чай з обережністю, оскільки він може викликати спазми жовчного міхура в деяких людей.
СокиРекомендується пити свіжовичавлені соки з нежирних фруктів, таких як яблука, груші або виноград. Однак слід уникати соків із кислих фруктів, таких як апельсини або грейпфрути, оскільки вони можуть спричиняти дискомфорт у разі жовчнокам’яної хвороби.
МолокоРекомендується вибирати нежирні або знежирені молочні продукти. Однак у деяких людей молоко може спричиняти дискомфорт і погіршення симптомів жовчнокам’яної хвороби, тому рекомендується вживати його з обережністю.
КаваРекомендується уникати вживання кави, оскільки вона може спричиняти спазми жовчного міхура і погіршення симптомів жовчнокам’яної хвороби.
АлкогольРекомендується уникати вживання алкоголю, оскільки він може спричиняти спазми жовчного міхура і погіршення симптомів жовчнокам’яної хвороби.

Найкращим варіантом буде термічно оброблені (запечені або варені) – болгарський перець, кабачок, баклажан, броколі, картопля, цвітна капуста, гарбуз. Молочна продукція: знежирена. Напої: кава і чай неміцні, без кофеїну, компоти, не свіжовичавлені соки, морси .12 окт. 2023 г.

Які таблетки п’ють при каменях у жовчному міхурі?

  • Но-шпа таблетки 40 мг 24 шт. 174.
  • Уролесан краплі для прийому всередину флакон 25 мл 376.
  • Красавки екстракт супозиторії ректальні 15 мг 10 шт. …
  • Ессенціале Форте Н капсули 300 мг 30 шт. 702.
  • Белластезін таблетки 0,015 г+0,3 г 10 шт. …
  • Урсосан капсули 250 мг 50 шт. … …
  • Триган-Д таблетки 20 шт. …
  • Тримедат таблетки 200 мг 30 шт.

Що розсмоктує камені в жовчному?

Для розчинення каменів застосовуються жовчні кислоти.

Що категорично не можна за жовчнокам’яної хвороби?

Продукти та напої, які рекомендується виключити в разі ЖКХ Вершки, ряжанка, сметана, жирний сир, солоний і/або жирний сир, жирне молоко . Жирні сорти м’яса, качка, гуска, печінка, нирки, мізки, копченості, більшість ковбас і всі м’ясні консерви. М’ясні, рибні та грибні бульйони, окрошка, солоні щі.