Що корисніше: жовток чи білок? Корисні властивості та переваги

Жовток – це яскраво-жовта речовина, яка містить велику кількість поживних речовин. У ньому присутні жири, вітаміни А, D, E і K, мікроелементи, такі як кальцій, залізо і фосфор. Жовток є хорошим джерелом енергії, оскільки являє собою насичений жирами продукт. Він також містить холестерин, який є необхідним для нормального функціонування організму.

Білок – це прозора речовина, яка містить велику кількість корисних амінокислот. Білок є будівельним матеріалом для клітин, м’язів і тканин організму. Він бере участь у багатьох процесах організму, таких як регуляція обміну речовин, підтримання імунної системи та синтез гормонів. Білок є низькокалорійним продуктом, що робить його ідеальним для тих, хто стежить за своєю вагою і здоров’ям.

Що корисніше жовток чи білок
ПоказникЖовтокБілок
Калорійність322 ккал52 ккал
Білки16 г11 г
Жири27 г0 г
Вуглеводи1 г0 г
ВітаміниА, D, E, KВітамін B12
МінералиЗалізо, фосфор, цинкЗалізо, цинк
ПеревагиМістяться корисні жирні кислоти, вітаміни та мінералиДжерело повноцінних білків, важливих для росту і розвитку організму
НедолікиВисока калорійність, містять холестеринМоже викликати алергічні реакції

Дієтолог Лорен Манакер зазначає, що білок набагато поживніший за жовток. Вона зазначила, що для людей, які дотримуються низькокалорійної дієти, яєчні білки можуть бути чудовим доповненням, оскільки одна порція містить менше ніж 20 калорій.9 травня 2023 р.

Що краще їсти білок чи жовток?

У яєчному жовтку більше протеїнів ніж у білку. Це потужне джерело вітамінів і мінералів. Багатий на залізо, калій і магній, яєчний жовток необхідний для здоров’я головного мозку. Яєчний жовток так само захищає здоров’я серця, знижує ризик інсульту, корисний для кісток, головного мозку, печінки, серця і нервової системи.

У чому більше користі в білку чи жовтку?

Чим корисний яєчний білок Яйця вважаються одним із найякісніших джерел білка і випереджають коров’яче молоко та яловичину. У перерахунку на 100 г у білках корисного протеїну менше, ніж у жовтку: 10,8 г проти 16,4 г. Але білок займає вагому частину яйця, так що з нього ми отримуємо більше “будівельного матеріалу”.

Чому яєчний білок кращий за жовток?

Яєчні білки особливо відомі своїм високим вмістом білка, проте жовток містить більше білка в перерахунку на грам. Яєчні білки містять 10,8 г на 100 г, але їх перевершує яєчний жовток, який містить 16,4 г на 100 г. Однак, оскільки в кожному яйці об’єм яєчного білка більший, ніж жовтка, білок привертає увагу до білка.