Гречана каша і гречані пластівці – популярні продукти харчування, які широко використовуються в раціоні людей різних вікових категорій. Обидва продукти виготовляються з гречаних зерен, але мають деякі відмінності в способі приготування та харчовій цінності. У цій статті ми розглянемо, що корисніше – гречана каша чи гречані пластівці, і який із них краще вибрати для свого харчування.
Гречана каша – традиційна страва російської кухні, яка відома своїми корисними властивостями та високим вмістом поживних речовин. Вона готується з обсмажених гречаних зерен, які потім варяться у воді або молоці до готовності. Гречана каша містить велику кількість клітковини, білка, заліза, магнію та вітамінів групи В. Вона також є джерелом антиоксидантів, які допомагають захистити організм від шкідливого впливу вільних радикалів.
Гречані пластівці – це продукт, який отримують шляхом подрібнення гречаних зерен. Вони мають такі самі корисні властивості, як і гречана каша, але приготування їх набагато простіше і швидше. Гречані пластівці можна додавати в каші, випічку, йогурти і смузі. Вони містять велику кількість клітковини, білка, вітамінів і мінералів, а також корисні рослинні фібри, які сприяють нормалізації травлення і поліпшенню обміну речовин.
Тип | Гречана каша | Гречані пластівці |
---|---|---|
Склад | Гречана крупа, вода | Гречана крупа, сіль |
Поживні речовини | Білки, клітковина, залізо, магній, фосфор, цинк, вітаміни групи В | Білки, клітковина, залізо, магній, фосфор, цинк, вітаміни групи В |
Користь | Зміцнює імунітет, покращує роботу кишечника, нормалізує рівень цукру в крові, знижує ризик серцево-судинних захворювань | Зміцнює імунітет, покращує роботу кишечника, нормалізує рівень цукру в крові, знижує ризик серцево-судинних захворювань |
Спосіб приготування | Варити воду, додати крупу, варити на повільному вогні до готовності | Залити пластівці гарячою водою або молоком, дати настоятися кілька хвилин |
Варіанти вживання | Класична каша, запіканка, котлети, супи | У вигляді пластівців, додавати в каші, випічку, йогурт |
Яка каша корисніша рис чи гречка?
Гречка калорійніша, але багатша на корисні речовини. Вона сприятливо впливає на роботу всіх органів. Рис обов’язково має бути у вашому раціоні, але захоплюватися ним не варто.
Яка крупа корисніша за гречку?
Що корисніше Якщо говорити виключно про користь продукту, то зелена гречка, звісно, в рейтингу стоятиме на першому місці. Всі мікро- і макроелементи, що містяться в гречаній крупі, збережені в зеленому зерні повністю і в оптимальних обсягах.
Чи можна їсти гречану кашу щодня?
Гречана каша. Лікар-гастроентеролог, дієтолог Нурія Діанова не рекомендує вживати гречку щодня, оскільки харчування людини має бути різноманітним, щоб отримувати якомога більше корисних речовин. “У гречки глікемічний індекс кращий, ніж у тієї самої манки або білого хліба.