Що готувати: рецепти та поради щодо харчування

Правильне харчування є одним з основних чинників, що впливають на наше здоров’я і благополуччя. Від того, що ми їмо, залежить наш фізичний та емоційний стан, енергія та настрій. Тому важливо знати, що готувати і як харчуватися, щоб отримувати всі необхідні поживні речовини і не завдавати шкоди своєму організму.

Перш за все, для правильного харчування важлива різноманітність. Наш організм потребує різних вітамінів, мінералів, білків, жирів і вуглеводів. Тому в раціоні мають бути представлені продукти різних груп: м’ясо, риба, овочі, фрукти, злаки тощо. Оптимально дотримуватися принципу “кольорового харчування” – це означає, що на вашій тарілці повинні бути присутніми продукти різних кольорів, адже кожен колір свідчить про наявність певних поживних речовин.

Крім різноманітності, важливо також стежити за кількістю споживаної їжі. Правильний режим харчування допоможе уникнути переїдання і зайвого набору ваги. Краще їсти невеликими порціями, але частіше – 5-6 разів на день. Такий режим допомагає підтримувати рівень цукру в крові стабільним і не спричиняє перекосів в обміні речовин.

СтраваЩо готуватиЯк харчуватися
Салат “Цезар”Куряче філе, салат айсберг, помідори, сир пармезан, грінки, соусКорисно вживати як легку вечерю або обід.
Суп “Борщ”Буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, томатна паста, м’ясоГарячий суп для обіду або вечері. Можна додати сметану та зелень
Паста “Карбонара”Спагеті, бекон, яйця, сир, вершки, часник, сіль, перецьІдеально підходить для обіду або вечері. Подають із пармезаном і зеленню
ОмлетЯйця, молоко, сіль, перець, оліяЛегка страва для сніданку або обіду. Можна додати овочі та сир
Грецький салатПомідори, огірки, перець, червона цибуля, маслини, оливкова олія, сир фета, ореганоЧудовий вибір для легкої вечері або обіду. Можна подати з гарячими стравами

Чим харчуватися щодня?

Які продукти варто їсти щодня?

  • Свіже м’ясо. Для повсякденного раціону підходять курка, індичка, кролятина. …
  • Риба жирних і нежирних сортів. Важливо правильно готувати рибу. …
  • Курячі або перепелині яйця. …
  • Натуральна оливкова олія. …
  • Цільнозернові каші. …
  • Молочні та кисломолочні продукти. …
  • Бобові культури. …
  • Горіхи.

Які страви можна їсти при правильному харчуванні?

Меню на тиждень на 1200 ккал на день

Дні тижняКалорійність прийому їжі (ккал)
Середагрецький сир – 60салат із куркою – 200, суп – 100
Четвервівсяні оладки – 100рис з овочами – 202
П’ятницякаша на знежиреному молоці – 250тушкована індичка – 120, цільнозерновий хліб
Суботаомлет – 99овочевий суп – 203, філе курки на пару – 100

Як правильно харчуватися З чого почати?

Хочу харчуватися правильно. З чого почати?

  1. Прибрати з раціону харчове сміття.
  2. Контролювати кількість доданого цукру (не більше 30 г на день).
  3. Виключити вживання алкогольних напоїв.
  4. Налагодити питний режим.
  5. Налагодити режим харчування, ввести правильні перекуси.
  6. Регулярно займатися спортом.