Корисний білок: основні властивості та користь для організму

Білки є одним з основних харчових компонентів, необхідних для підтримки здорового організму. Вони є будівельними блоками клітин і тканин, беруть участь у безлічі фізіологічних процесів і є джерелом енергії.

Корисні білки – це ті, які містять усі необхідні амінокислоти в правильних пропорціях. Вони є ідеальним джерелом поживних речовин і сприяють нормалізації обміну речовин, зміцненню імунної системи та підтримці оптимального здоров’я.

Корисні білки можна отримати з різних джерел харчування, таких як м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, горіхи, насіння, бобові, соєві продукти тощо. Важливо враховувати, що деякі джерела білка можуть містити велику кількість жирів або доданих цукрів, тому рекомендується обирати нежирні та низькокалорійні варіанти.

Що таке корисний білок
НазваОписПриклади
КазеїнБілок, який міститься в молоці та є повільно засвоюванимСир, молоко
Сироватковий білокБілок, який міститься в сироватці молока і швидко засвоюєтьсяПротеїнові коктейлі, сироватковий протеїн
Яєчний білокБілок, який міститься в яйцях і є корисним джерелом амінокислотВарені яйця, омлет
Риб’ячий білокБілок, який міститься в рибі та є низькокалорійнимЛосось, тунець

Які продукти містять корисний білок?

10 продуктів із високим вмістом білка, крім м’яса та риби

  • Гречка
  • Зелений горошок
  • Тофу
  • Сир
  • Яйця
  • Гуава
  • Арахісова олія
  • Пшоняна крупа

Який найкорисніший білок?

Соя Соєві боби – найбілковіший із рослинних продуктів. Він містить до 50 г білка на 100 г, що вдвічі перевищує вміст протеїну в м’ясі.

Де найбільше корисного білка?

Топ-10 продуктів із високим вмістом білка

  • Червона ікра (30-32)
  • Куряча грудка (30-32)
  • Гарбузове насіння (30)
  • Сушені білі гриби (25-30)
  • Яловичина (26-30)
  • Тунець (25-29)
  • Тушкована свиняча вирізка (24-28)
  • Червона квасоля і маш (22-24)