Корисні властивості сочевиці: що міститься в бобах

Сочевиця – це одна з найдавніших культурних рослин, яка вже понад 8 тисяч років використовується в їжу. Вона відома своїми корисними властивостями та багатим складом. Сочевиця є чудовим джерелом білка, вітамінів, мінералів і клітковини.

Білок у складі сочевиці є високоякісним і повноцінним, бо містить усі необхідні амінокислоти, зокрема й ті, які організм не здатен синтезувати самостійно. Тому сочевиця є чудовою альтернативою м’ясу та молочним продуктам для вегетаріанців і веганів.

Крім того, сочевиця багата на вітаміни групи В, які необхідні для нормального функціонування нервової системи, обміну речовин та енергетичного забезпечення організму. Також у сочевиці міститься вітамін К, який сприяє здоров’ю кісток і згортанню крові, і вітамін С, який зміцнює імунну систему і підвищує опірність організму до інфекцій і вірусів.

Що корисного міститься в сочевиці
ВітаміниМінерали
Вітамін В1Залізо
Вітамін В2Магній
Вітамін В3Фосфор
Вітамін В6Калій
Вітамін СЦинк

Користь зеленої сочевиці криється в достатку вітамінно-мінерального набору: калію, магнію, кальцію, фосфору, цинку, вітамінів групи B . Регулярне вживання сочевиці позитивно впливає на здоров’я кишківника, а також судин, допомагає знизити рівень холестерину в крові та запобігти розвитку атеросклерозу.

Для чого корисно їсти сочевицю?

У її складі багато білка, який легко засвоюється організмом. З усіх зернобобових вона найбільше багата на залізо, вітамін B1 і амінокислоти. Також є мікроелементи: кальцій, магній, калій, фосфор, залізо, омега-3, омега-6. У поживності сочевиця стоїть нарівні з хлібом і крупами.

Що лікує сочевиця?

Користь сочевиці для організму полягає в тому, що в ній є речовини, які пригнічують ріст пухлин, також вона знижує цукор у крові та лікує гастрити, а шкоду цього продукту можуть відчути люди, що страждають на захворювання суглобів, сечостатевої системи та діатез.

Як впливає сочевиця на організм?

Вона поліпшить кровообіг, забезпечить клітини живленням і киснем, зміцнить серцевий м’яз, очистить судини від холестерину, запобігатиме утворенню атеросклеротичних бляшок і тромбів, знизить ризик розвитку інсульту та інфаркту. Завдяки наявності вітамінів групи В сочевиця принесе користь для здоров’я нервової системи.