Коли викопувати корінь селери: оптимальний час і правила збору

Селера – це один із найпопулярніших овочів, який використовується в кулінарії та медицині. Однак не всім відомо, коли саме слід збирати корінь цієї рослини. Адже саме корінь селери вважається найкориснішою та найціннішою її частиною.

Визначити, коли викопувати корінь селери, можна за кількома ознаками. По-перше, стебло селери має досягти певної товщини – приблизно 2-3 сантиметри. У цей момент корінь буде найбільш соковитим і м’ясистим. По-друге, листя селери починає жовтіти і сохнути, що є ще одним сигналом до викопування кореня.

Як правило, оптимальний час для збору кореня селери припадає на кінець осені або початок зими – жовтень-листопад. У цей час рослина вже виростає і набирає потрібну кількість цінних речовин, але ще не встигла пережити заморозки, які можуть зіпсувати її смак і поживні властивості.

Коли викопувати корінь селери
МісяцьОпис
БерезеньКорінь селери можна викопувати, якщо земля не замерзла і ґрунт досить вологий.
КвітеньУ квітні корінь селери також можна викопувати, але слід враховувати погодні умови і стан ґрунту.
ТравеньУ травні корінь селери вже можна вважати повністю готовим до викопування. Переконайтеся, що ґрунт не пересох.

Коли слід збирати корінь селери?

Сіють насіння селери навесні, в ідеалі в горщиках, що зберігаються в приміщенні, яке обігрівається. Висадіть рослину після того, як мине загроза заморозків, і добре полийте. Добре поливайте рослини протягом усього вегетаційного періоду і стежте за тим, щоб ґрунт навколо рослин не був засмічений. Збирають коріння з жовтня по березень.

Як дізнатися, що селера готова до збирання?

Починайте збирати селеру, коли нижні стебла досягнуть 6 дюймів у довжину, але стебла все ще розташовані близько одне до одного. Верхні стебла повинні досягати не менше 18 дюймів, перш ніж їх можна буде збирати, і мати діаметр 3 дюйми . Щоб зібрати селеру, зріжте стебла нижче місця їх з’єднання.

Коли і як збирати селеру?

Ви можете збирати врожай селери з жовтня по березень наступного року . Обережно випустіть окремі рослини з ґрунту виделкою. Селера витривала, і її зазвичай можна залишати в землі доти, доки вона не знадобиться. З часом смак стає сильнішим.