Коли найкраще читати псалтир: оптимальний час для молитви

Псалтир – це збірка віршів зі Святого Письма, яка відіграє важливу роль у християнській традиції. За багато століть псалми були використані для молитви, поклоніння та роздумів. Але в яких випадках варто звернутися до цього давнього тексту?

Коли ми шукаємо розради і підтримки у важкі часи, псалми можуть стати справжнім джерелом розради і підтримки. Вони говорять про віру в Бога, про Його любов і милість, про те, що Він завжди поруч і готовий допомогти в труднощах. Читання псалмів може допомогти заспокоїти душу та віднайти внутрішній спокій у ситуаціях, коли ми почуваємось самотніми та нами опановує тривога.

Коли ми хочемо прославити Бога і висловити вдячність, псалми стають засобом поклоніння і подяки. Вони наповнені сильними образами, що виражають захоплення і любов до Бога. Читання псалмів допомагає нам визнати велич Творця і висловити свою вдячність за Його доброту і милість.

ЧасСитуаціяПсалми
РанокПри пробудженніПсалом 5
Перед роботоюПсалом 23
ДеньПеред обідомПсалом 104
Перед вечірніми справамиПсалом 119:105
ВечірПеред сномПсалом 4
Перед читанням Святого ПисьмаПсалом 119:18

У храмі псалми читаються щодня за всяким ранковим і вечірнім богослужінням.

Коли треба читати Псалтир?

І найважливіше – читати Псалтир постійно, щодня, насичуючи душу солодкістю богоспілкування і захищаючи її від ворожих нападів. Єдиний час, коли читати кафізми не заведено, – період від Великого Четверга Страсної седмиці до Фоминого тижня (Антипасхи), коли їх немає і в храмовому богослужінні.

Коли не рекомендується читати Псалтир?

У храмі її не читають з Великого Четверга і всю Світлу седмицю, починаючи знову з вечора суботи під Антипасху (крім 17-ї кафізми на утрені Великої Суботи).

У чому допомагає Псалтир?

Псалтир – це як камертон, який задає дуже точний тон усьому духовному життю. Псалтир дає нам духовну бадьорість і тверезість, звільняє серце від спокус, що знайшли, допомагає виправити свій життєвий шлях на шляху виконання Божої волі.