Чорний чи білий кунжут: який із них корисніший?

Кунжут – одна з найпопулярніших і найкорисніших приправ, яку широко використовують у різних кулінарних рецептах по всьому світу. Однак під час вибору кунжуту багато хто задається питанням: чорний чи білий – що краще?

Чорний кунжут – це насіння кунжуту чорного кольору, яке має більш інтенсивний смак і аромат. Воно має високий вміст антиоксидантів, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі. Крім того, чорний кунжут багатий джерелами кальцію, заліза, магнію і вітамінів групи В.

З іншого боку, білий кунжут – це насіння кунжуту білого кольору, яке має більш нейтральний смак і аромат. Однак, воно також багате корисними речовинами, такими як білки, вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Білий кунжут також вважається цінним джерелом рослинних жирів, які корисні для серцево-судинної системи.

НайменуванняЧорний кунжутБілий кунжут
КолірЧорнийБілий
СмакІнтенсивний, горіховийНіжний, солодкуватий
Корисні властивостіБагатий джерелом кальцію, заліза, магнію, цинку, вітамінів групи B і EМістить вітамін Е, кальцій, магній і мідь
ВикористанняЧасто використовується в азіатській і східній кухні, додається в суші, салати, хліб, випічкуПопулярний у близькосхідній кухні, використовується в приготуванні хумусу, соусів, випічки
ЦінаЗазвичай трохи дорожча за білий кунжутЗазвичай трохи дешевше чорного кунжуту

Неочищений кунжут – ще корисніший, ніж білий: у ньому більше кальцію (на 60%) і антиоксидантів. Підходить для пророщування та приготування чудового чорнокунжутного масла.

Який кунжут найкорисніший?

Чорний кунжут є найкориснішим і найціннішим серед інших видів кунжуту.

Який кунжут кращий білий чи чорний?

За вмістом антиоксидантів чорний кунжут випереджає білий. Смак. Для чорного сезаму характерний інтенсивніший горіховий смак і запах, з нього виробляють кунжутну олію. У білому кунжуті горіховий присмак м’якший, він солодкуватий, тому його часто використовують у випічці.

У якому вигляді краще їсти кунжут?

У білому кунжуті багато калію. З цього насіння виходить прекрасна рослинна олія, але і в цілісному, підсмаженому вигляді білий кунжут хороший як добавка до страв. Чорний кунжут відрізняється різко вираженим ароматом. Це насіння лідирує за вмістом кальцію.