Чому вибухають компоти і як цього уникнути

Компоти – це один із найпопулярніших напоїв, особливо в сезон ягід і фруктів. Вони є не тільки смачними та освіжаючими ласощами, а й чудовим джерелом вітамінів і поживних речовин. Однак іноді може статися неприємна подія – компоти вибухають.

Вибух компоту – це явище, коли закрита банка або пляшка з компотом раптово тріскає через нагрівання і накопичення пари всередині. Це може статися з різних причин, включно з неправильним зберіганням і приготуванням компоту. Унаслідок вибуху можуть постраждати не тільки стіни і меблі, а й люди.

Основною причиною вибуху компоту є неправильне закриття банок або пляшок. Якщо кришка не закрита щільно або процес закриття не був проведений правильно, то всередині банки може утворитися нещільний простір, у якому буде накопичуватися пара. Під час нагрівання пара починає розширюватися і може призвести до вибуху.

Коли вибухають компоти
НазваОпис
1Компот із яблукКомпот, приготований зі свіжих яблук
2Компот із вишніКомпот, приготований зі свіжих вишень
3Компот зі смородиниКомпот, приготований зі свіжої смородини
4Компот з абрикосаКомпот, приготований зі свіжих абрикосів

Чому вибухає компот?

Банки вибухають не через погану стерилізацію, а через недостатню обробку овочів і фруктів, на яких залишаються мікроби, пише aif.ru. Проблема вирішується досить просто. Потрібно стерилізувати не порожні, а вже заповнені банки. Поставте їх у духовку (без кришок) і розігрійте до 100 градусів.

Чи можна зберігати компот у банці на балконі?

Крім правильного виконання умов консервації овочів і фруктів, дуже важливо дотримуватися і температурних умов зберігання заготовок. Варення і компоти краще зберігати при кімнатній температурі не вище 20 °С . Для цього чудово підійде льох або утеплений балкон.

Що буде якщо переварити компот?

Якщо переварити, то в компоті залишиться менше вітамінів і корисних властивостей. Цукор всипають за смаком, у середньому це склянка цукру на 2 літри води.