Білкова їжа: корисні властивості та користь для організму

Білки є однією з основних поживних речовин, необхідних для нормального функціонування організму. Вони є будівельним матеріалом для клітин, також беруть участь у безлічі біохімічних процесів, необхідних для підтримки життєдіяльності організму.

Харчування, багате на білки, має безліч переваг для здоров’я. Воно допомагає відновити і зміцнити м’язи після фізичної активності, покращує імунну систему, сприяє загоєнню ран, а також допомагає контролювати апетит і підтримувати здорову вагу.

Крім того, білки є необхідним компонентом для росту та розвитку. Вони особливо важливі в періоди вагітності, дитинства і підліткового віку, коли організму потрібно більше поживних речовин для підтримки оптимального здоров’я і розвитку.

Чим корисна їжа з білками
Білкові продуктиКорисні властивості
М’ясоБагате джерелом заліза і цинку, необхідних для утворення гемоглобіну і зміцнення імунної системи
РибаМістить омега-3 жирні кислоти, які корисні для серцево-судинної системи та мозку
ЯйцяБагатий джерелом високоякісного білка, допомагає відновленню та росту м’язів
Молочні продуктиМістять кальцій, який необхідний для міцних кісток і здорових зубів
Горіхи та насінняБагаті на поліненасичені жирні кислоти, вітаміни і мінерали, покращують функцію мозку і знижують ризик серцево-судинних захворювань
БобовіМістять рослинний білок, клітковину і мікроелементи, що допомагають підтримувати здоровий травний процес

Білки необхідні для росту і відновлення клітин тіла. Білкова їжа, така як м’ясо, риба, яйця, молочні продукти та бобові, у шлунку розщеплюється на амінокислоти та поглинається тонким кишківником; потім печінка вирішує, які з амінокислот потрібні організму.15 черв. 2018 г.

Чому потрібно їсти багато білка?

Білок життєво важливий, зокрема для імунітету . Білок – будівельний матеріал для клітин, основа хімічних процесів, він відіграє одну з ключових ролей у роботі імунної системи. М’язи, судини, тканини внутрішніх органів, клітини крові, антитіла, ферменти і гормони – все це є в нашому тілі завдяки білкам.

Чому важливо добирати білок?

Усі наші органи – це білок: м’язи, печінка, серце, нервові клітини, кров, легені, мозок, шкіра, нігті, волосся. Людина, яка щодня вживає свою норму білка, будується, відновлюється. Людина, яка не наїдає свою норму білка – руйнується.

Який найкорисніший білок?

Соя Соєві боби – найбілковіший із рослинних продуктів. Він містить до 50 г білка на 100 г, що вдвічі перевищує вміст протеїну в м’ясі.