Огляд: що означає в медицині турецьке сідло

Турецьке сідло – це анатомічна структура, розташована в основі черепа людини. Воно являє собою глибоку западину в ділянці основи черепа, яка дістала свою назву через схожість із формою традиційного сідла, використовуваного для верхової їзди в Туреччині.

Турецьке сідло відіграє важливу роль в організації та функціонуванні гіпофіза – маленької залози, розташованої всередині черепа, яка відповідає за вироблення гормонів, що контролюють різні процеси в організмі. У цьому сенсі турецьке сідло є своєрідною “підніжкою” для гіпофіза, забезпечуючи його захист і оптимальні умови функціонування.

Однак, крім своєї основної функції, турецьке сідло також пов’язане з низкою захворювань і синдромів. Наприклад, збільшення розмірів турецького сідла може спричинити компресію гіпофіза, що своєю чергою може призвести до порушення роботи залози та розвитку ендокринних захворювань. Крім того, турецьке сідло може бути залучено в процес розвитку різних пухлин і запальних процесів.

Що означає в медицині турецьке сідло
ТермінОпис
Турецьке сідлоАнатомічна структура, розташована в основі черепа, в якій розташовується гіпофіз.
ГіпофізЕндокринна залоза, що виробляє гормони, які регулюють роботу інших ендокринних залоз.
РозташуванняТурецьке сідло розміщене в основі черепа, між дорсум селли і синусом поздовжнього мозку.
ФункціїТурецьке сідло захищає гіпофіз від ушкоджень і надає йому оптимальні умови для роботи.

Під терміном синдром “порожнього” турецького сідла (ПТС) слід розуміти пролабування супраселярної цистерни в порожнину турецького сідла, що супроводжується клінічною картиною головного болю, нейроендокринних і зорових розладів .26 листопада 2014 р.

Чим загрожує синдром порожнього турецького сідла?

При здавленні розташованих поруч зорових нервів можливе зниження гостроти зору і порушення полів зору. У разі стоншення дня турецького сідла може розвинутися ліквороринорея (витікання спинномозкової рідини в носоглотку).

Для чого перевіряють турецьке сідло?

Інформативність МРТ у виявленні синдрому турецького сідла Магнітно-резонансна томографія – золотий стандарт для виявлення захворювань головного мозку. В основі роботи – принцип ядерно-магнітного резонансу. Апарат дає магнітне поле, яке створює стан магнетизму в тілі.

Чи можна вилікувати синдром порожнього турецького сідла?

Як такого методу лікування синдрому порожнього турецького сідла не існує. Медикаментозна терапія спрямована на усунення симптомів синдрому. Тому, якщо патологію виявлено абсолютно випадково і вона ніяк не турбує пацієнта, то й лікування не потребує.