Як правильно утеплити цоколь будинку зовні: поради та рекомендації

Цоколь будинку – це його нижня частина, розташована нижче рівня землі. Він є однією з найбільш вразливих частин будівлі, схильною до впливу вологи і холоду. Тому важливо правильно утеплити цоколь, щоб забезпечити комфорт і збереження всього будинку.

Одним із найефективніших способів утеплення цоколя є його зовнішнє утеплення. Це дає змогу створити захисний шар, який запобігає проникненню вологи і холоду в стіни будинку. Крім того, правильне утеплення цоколя допомагає знизити енерговитрати на обігрів приміщень, що в свою чергу позитивно позначається на сімейному бюджеті.

Для утеплення цоколя будинку зовні необхідно провести кілька етапів. По-перше, необхідно підготувати поверхню, очистивши її від бруду і старого покриття. Потім слід нанести спеціальний гідроізоляційний матеріал, який захистить від проникнення вологи. Після цього можна приступати до безпосереднього утеплення з використанням мінеральної вати або пінопласту. На завершення слід нанести фінішне покриття, яке не тільки створить естетично приємний вигляд, а й захистить утеплювач від шкідливого впливу навколишнього середовища.

Як правильно утеплити цоколь будинку зовні
МатеріалПеревагиНедоліки
Пінополістирол (ПСБС)Низька вартість, легкий у монтажіСхильний до впливу ультрафіолетових променів
Мінеральна ватаВідмінна звуко- і теплоізоляція, вогнестійкістьБільш висока вартість, вимагає додаткового захисту від вологи
ПінополіуретанВисока теплоізоляція, хороша адгезія до поверхніВисока вартість, відсутність вогнестійкості
Екструдований пінополістиролВисока теплоізоляція, стійкість до впливу ультрафіолетових променівВисока вартість, складніший у монтажі

Як утеплити цокольний поверх зовні?

Щоб утеплити цоколь зовні, потрібно відкопати ґрунт по периметру будинку і дати фундаменту висохнути. Потім необхідно вирівняти цоколь, щоб утеплювач якомога щільніше стикувався з поверхнею. Далі потрібно прикріпити матеріал: якщо ви використовуєте пінопласт, його потрібно приклеїти.

Яка товщина утеплення для цоколя?

Сучасний теплоізоляційний матеріал екструзійний пінополістирол (XPS), що поставляється у вигляді плит зі зручними L-подібними краями, укладається без додаткової решетування, і шару завтовшки 100 мм достатньо для утеплення цоколя практично в будь-якому регіоні.

Як правильно утеплити фундамент старого будинку?

Порядок утеплення :

  1. Окопайте фундамент і видаліть ґрунт на всю глибину. …
  2. Жорсткою щіткою очистіть поверхню фундаменту від бруду, зметіть пил.
  3. Проґрунтуйте поверхню фундаменту бітумним праймером. …
  4. Обклейте поверхню рулонною гідроізоляцією. …
  5. Поверх гідроізоляції змонтуйте шар утеплювача.